tiistai 31. maaliskuuta 2020

Kartanon virtuaalinen kirjallisuussalonki


Hyvät ystävät! Jos aikanne kotikaranteenissa uhkaa käydä pitkäksi, ehdottaa kartanonväki teille perinteistä ajanvietettä, jolla aikoinaan myös Heidemanin sisarukset ahkerasti itseään viihdyttivät: lukemista. Rohkenemme suositella teille seuraavia kartanon kirjaston teoksia, joita nykypäivänä voi lukea kätevästi ilmaisina e-kirjoina osoitteessa http://www.lonnrot.net/  

Antoisia lukuhetkiä!


1.       Giovanni Boccaccio (1313-1375): Decamerone
Todellinen täsmäteos nykyiseen tilanteeseen, sillä kirja koostuu kertomuksista, joilla 10 nuorta viihdyttivät toisiaan paettuaan Firenzestä maaseudulle tautiepidemian vuoksi.

2.       Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832): Faust
Tästä järkäleestä riittää pitkäänkin karanteeniin. Toisaalta kaikkea ei edes tarvitse lukea, sillä ihan jo selailemalla löytää uskomattomia tapahtumapaikkoja, runsaan joukon mitä erilaisimpia ja mielikuvituksellisimpia roolihahmoja – ja vieläpä sen villakoiran kuuluisan ytimenkin.

3.       Émile Zola (1840-1902): Totuus
Tässäpä salapoliisikertomusten ystäville vähän erilainen ”dekkari”: aikamoinen murhamysteeri, jota harrastajaetsivä Markus opettajan tarkkanäköisyydellä ryhtyy selvittelemään ranskalaisessa pikkukaupungissa. Hugo ja Lilly von Heideman pitivät muuten Zolaa niin suuressa arvossa, että halusivat välttämättä käydä kirjailijan haudalla Pariisin vierailunsa yhteydessä 1904 ja tuo käynti kirvoitti Hugon kynästä runonkin.

4.       Juhani Aho (1861-1921): Kevät ja takatalvi tai Minkä mikäkin Tyrolista
Kevät ja takatalvi osuu sopivasti tähän vuodenaikaan. Minkä Mikäkin Tyrolista tarjoaa puolestaan turvallisen nojatuolimatkan samoihin maisemiin, joissa myös Hugo ja Lilly aikoinaan seikkailivat.

5.       Arvid Järnefelt (1861-1931): Elämän meri
Järnefeltit kuuluivat Heidemanien lähipiiriin, joten eipä ihme, että heidän kirjahyllyihinsä oli löytänyt tiensä yksi jos toinenkin Arvid Järnefeltin teos, joista tämä kertomuskokoelma päätyi tällä kertaa suositeltavaksi.

6.       Jalmari Finne (1874-1938): Sysmäläinen
Kiljusten herrasväen luojan huumorilla höystetty historiallinen romaani, joka kertoo vanhan sysmäläisen Tandefeltin suvun tarinaa.  Saman suvun kanssa Heidemanitkin seurustelivat!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kartanon virtuaalinen kirjallisuussalonki

Hyvät ystävät! Jos aikanne kotikaranteenissa uhkaa käydä pitkäksi, ehdottaa kartanonväki teille perinteistä ajanvietettä, jolla aikoinaan ...