Urajärvellä varttuneen Jussi Tuomisen (1879-1958) muistelmien mukaan kartanon herrasväki söi enimmäkseen melko vaatimattomasti, mutta toki juhlapäivinä ja vieraiden kestitsemiseksi valmistettiin monenmoiset herkut. Niiden reseptejä on säilynyt jälkipolville Lilly von Heidemanin vuosina 1905-1910 keräämässä reseptikokoelmassa ja julkaistu Urajärven kartanon keittokirjassa (HKI 2014).
Kartanon
keittiössä on mahtanut leijua joulun alla herkulliset tuoksut, kun piiat ovat
paistaneet joululeipomuksia. Joulun ehdoton kahvipöydän klassikko oli jo
tuolloin piparkakut, joiden valmistamisen taidot kulkeutuivat pohjoismaihin jo
keskiajalla lähinnä Keski-Euroopasta ja paljolti luostareiden välittäminä. Pohjolassa
taikinaan kuitenkin lisättiin rutkasti voita. Ensimmäisen kirjallisen
dokumentin mukaan Turkuun tuotiin vuonna 1685 kaksi tynnyrillistä piparkakkuja
Saksasta. Suomessa
piparkakkuja leivottiin ensin pappiloissa ja kartanoissa, joista reseptit
kulkeutuivat palvelusväen mukana kansan keskuuteen.
Lillyn reseptikokoelmassa
on kaksi erilaista piparkakkureseptiä. Toinen on perusresepti, johon tulee 3 dl
hyvää siirappia, 1 rkl ruokasoodaa, n. 200 g sokeria, 6 munaa, mausteita
"maun mukaan" (kanelia, neilikkaa), 6-7 rkl voisulaa ja 850 g
jauhoja. Toinen resepti on otsikoitu "Presidenskans pepparkakor". Niihin
tulee siirapin sijaan fariinisokeria ja ne leivotaan tankoina, jotka leikataan
vinottain pikkuleiviksi. Resepti on luultavasti peräisin Anna Olsonin 1892
julkaistusta keittokirjasta, joka ilmestyi myös suomeksi 1900 ja laajennettuna
uudelleen 1905. Laajennetussa suomenkielisessä laitoksessa on vastaava resepti
otsikolla Presidentinrouvan piparkakkuja.
P.S. Kartanon ruokakulttuuriin pääsee kesäisin tutustumaan museon Vanukkaita ja fennomaaneja -nimisellä teemaopastuskierroksella. Sitä järjestetään tilauksesta väh. 10 hengen ryhmille. Kartanon keittokirjaa pyritään saamaan uudelleen myyntiin museon puotiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti