sunnuntai 1. joulukuuta 2019

Nyt sitä saa, nyt sitä saa, vatsansa täyteen puuroo!


Urajärvellä varttuneen Jussi Tuomisen (1879-1958) muistelmien mukaan kartanon herrasväki söi enimmäkseen melko vaatimattomasti, mutta toki juhlapäivinä ja vieraiden kestitsemiseksi valmistettiin monenmoiset herkut. Niiden reseptejä on säilynyt jälkipolville Lilly von Heidemanin vuosina 1905-1910  keräämässä reseptikokoelmassa ja julkaistu Urajärven kartanon keittokirjassa (HKI 2014).
Jouluisin von Heidemanit  tarjosivat kaikille palvelijoille illallisen. Muonamiehille ja palvelijoille Hugo tarjosi lisäksi viinaryypyn ja kinkkua. Moni söi itsensä kipeäksi kartanon jouluaterialla, kun  kerrankin pääsi "hyvälle sapuskalle".



Lilly von Heidemanin reseptikokoelmaa vuosilta 1905-1910 on Urajärven kartanon keittokirjassa on luonnehdittu "Valkoiseksi keittokirjaksi", koska pääraaka-aineet ovat valkoisia tai hyvin vaaleita. Yksi näistä suosituista aineksista oli riisi. Arvatenkin siis myös Urajärven kartanossa nautittiin jouluisin riisipuuroa. Varmaa on, että jälkiruuaksi tarjottiin aika ajoin riisiryynivanukasta, ehkä myös jouluisessa jälkiruokapöydässä. Riisiryynivanukasta valmistettiin kartanon keittiössä peräti kolmella reseptillä: kylmää riisivanukasta Hartmansdorffin tapaan, tavallista riisiryynivanukasta ja riisijauhosta ns. riisikakkua. Lilly antaa myös ohjeen riisiryynivanukkaan kastiketta varten. Siihen tulee kermaa, sokeria, vaniljaa ja yksi kananmuna - kaikki ainekset taas valkoisia!



P.S. Kartanon ruokakulttuuriin pääsee kesäisin tutustumaan museon Vanukkaita ja fennomaaneja -nimisellä teemaopastuskierroksella. Sitä järjestetään tilauksesta väh. 10 hengen ryhmille. Kartanon keittokirjaa pyritään saamaan uudelleen myyntiin museon puotiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

  "350 vuotta Heidemanien tarinaa"       osa 6 Sisarukset maailmalla – muutama poiminta Lillyn matkapäiväkirjasta Koronarajoituste...