Urajärvellä
varttuneen Jussi Tuomisen (1879-1958) muistelmien mukaan kartanon herrasväki
söi enimmäkseen melko vaatimattomasti, mutta toki juhlapäivinä ja vieraiden
kestitsemiseksi valmistettiin monenmoiset herkut. Niiden reseptejä on säilynyt
jälkipolville Lilly von Heidemanin vuosina 1905-1910 keräämässä reseptikokoelmassa ja julkaistu
Urajärven kartanon keittokirjassa (HKI 2014).
Jouluisin
von Heidemanit tarjosivat kaikille
palvelijoille illallisen. Muonamiehille ja palvelijoille Hugo tarjosi lisäksi
viinaryypyn ja kinkkua. Moni söi itsensä kipeäksi kartanon jouluaterialla,
kun kerrankin pääsi "hyvälle
sapuskalle".
Lilly von
Heidemanin reseptikokoelmaa vuosilta 1905-1910 on Urajärven kartanon
keittokirjassa on luonnehdittu "Valkoiseksi keittokirjaksi", koska
pääraaka-aineet ovat valkoisia tai hyvin vaaleita. Yksi näistä suosituista
aineksista oli riisi. Arvatenkin siis myös Urajärven kartanossa nautittiin
jouluisin riisipuuroa. Varmaa on, että jälkiruuaksi tarjottiin aika ajoin
riisiryynivanukasta, ehkä myös jouluisessa jälkiruokapöydässä.
Riisiryynivanukasta valmistettiin kartanon keittiössä peräti kolmella
reseptillä: kylmää riisivanukasta Hartmansdorffin tapaan, tavallista
riisiryynivanukasta ja riisijauhosta ns. riisikakkua. Lilly antaa myös ohjeen
riisiryynivanukkaan kastiketta varten. Siihen tulee kermaa, sokeria, vaniljaa
ja yksi kananmuna - kaikki ainekset taas valkoisia!
P.S.
Kartanon ruokakulttuuriin pääsee kesäisin tutustumaan museon Vanukkaita ja
fennomaaneja -nimisellä teemaopastuskierroksella. Sitä järjestetään tilauksesta
väh. 10 hengen ryhmille. Kartanon keittokirjaa pyritään saamaan uudelleen
myyntiin museon puotiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti