keskiviikko 12. kesäkuuta 2019

Elämyksellistä oppimista kartanomiljöössä

Koululaiset pääsivät heppakyytiin!

- Ihan kuin me päästäisiin kylään sinne teidän kylälle! huudahti Heinolan Kailaan koulun opettaja suunnitellessamme kolmasluokkalaisten opintoretkeä Urajärven kartanolle.

- Hei voisitko viedä meidät tällä hepalla koko matkan takaisin Heinolaan tai edes ajaa vielä yhden kierroksen tuosta koulun ympäri? anelivat puolestaan iloiset kyytiläiset Melli-tamman rattailla matkalla kartanolta kyläkouluun puutyöpajaan.


Päivän aikana syntyi selvästikin hyviä muistoja:

- Oli ihan mahtavaa päästä osalliseksi teidän hankkeeseenne. Tiimimme kaikki aikuiset olivat todella iloisia ja tyytyväisiä tarjoamaanne päivään todella upeasti valmisteltuine pajoineen!

- KIRJE LILLYLLE JA HUGOLLE:  Oli ihan mahtava että päästiin käymään Urajärven kartanolla. Kunpa olisitte vielä elossa niin kuulisitte tämän! Valhalla oli todella kaunis ja siellä oli niin ihanat näköalat! Terveisin: Roosa Rossi 3A Kailaan koulu


Kartanokierros koululaisille.

Yhtä ja toista tuli varmasti myös opittua:

- Retkipäivä alkoi niin että ekana bussi vei meidät Urajärven koululle. Siellä me tehtiin katajasta äitienpäivä lahjaksi avaimenperä. Seuraavaksi me päästiin hevosen kyydissä Urajärven kartanolle. Siellä me tutustuttiin tosi vanhoihin esineisiin. Sen jälkeen vielä mentiin viimeiseen pisteeseen. Siellä me etsittiin vedestä ötököitä. Ryhmämme löysi suursukeltajan ja vesimittarin. (Aleksi Vartiainen Kailaan koulu 3A)Avaimenperät katajasta valmistumassa.
Luonnon ihmeitä tutkimassa.


Urajärven kartanon ystävät ry:n kouluyhteistyöhanke käynnistyi kesällä 2018. Hankkeelle saatiin rahoitus Päijänne Leaderin kautta EU:n ns. Maaseuturahastosta (Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto). Hankesuunnitelma sisältää sekä uusien aktiviteettien ja verkkomateriaalin laatimista että pilottiryhmien ilmaisia opintoretkiä kartanolle. Vierailumahdollisuus tarjottiin ensin oman kunnan kouluille ja kartanomuseossa vierailikin elokuussa 2018 kolme asikkalalaista alakoulua ja syyskuussa vielä Vääksyn yhteiskoulun 9. luokan oppilaat, joiden ohjelmassa oli mm. kartanolta kylälle suuntautuva Kansalaissotakävely. Tammikuussa 2019 julistetun haun perusteella valittiin pilottivierailulle vielä alakoulu ja yläkoulu Heinolasta kevääksi sekä syksyksi Sysmän yhtenäiskoulun ryhmät ja Lahden yhteiskoulun 9. luokan ryhmä. Opintoretkien ohjelma on laadittu huolellisesti kunkin vierailevan ryhmän toiveita kuunnellen. Vierailujen kesto on vaihdellut 1,5 tunnista 4 tuntiin.

Uusia aktiviteetteja on jo syntynyt niin alakoululle kuin yläkoululle ja lukiolle. Alakoululle laadittiin jo ensimmäisiä vierailuja varten tehtäväreitit puistoon. Yläkoululle valmistui alkuvuodesta luontoretki kylälle tehtävärasteineen eräänlaiseksi jatkoksi jo aiemmin teetetylle Lillyn luontokoululle, joka rajoittuu kartanonpuistoon. Lisäksi keväällä valmistui yläkoulun ja lukion käyttöön - ja miksei myös aikuisille - sopiva mindfulness-periaatteisiin pohjaava Mietiskelyreitti. Myös e-Museo on ehditty laittaa alulle.

Hankkeen tavoite on välittää Urajärven kartanon arvokasta kulttuuriperintöä uusille sukupolville ja tehdä kartanomiljöötä tutuksi erinomaisena oppimisympäristönä, joka vastaa mainiosti opetussuunnitelmien ajatukseen elämyksellisestä, ilmiöpohjaisesta oppimisesta. Hankkeen pilottivierailukiintiö on jo täynnä, mutta Kartanonystävät toivottaa kaikenikäiset koululaiset tervetulleiksi opintoretkelle kartanomuseolle varsin kohtuullisin kustannuksin.

Hanke jatkuu vielä kahden vuoden ajan, mikä kuluu lähinnä aktiviteettien jatkokehittelyyn saatujen kokemusten pohjalta sekä  e-museon (mobiilisovelluksen) laatimiseen.


Tiina Saarijärvi, UKY ry:n kouluyhteyshenkilö 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kartanon virtuaalinen kirjallisuussalonki

Hyvät ystävät! Jos aikanne kotikaranteenissa uhkaa käydä pitkäksi, ehdottaa kartanonväki teille perinteistä ajanvietettä, jolla aikoinaan ...