sunnuntai 10. kesäkuuta 2018

Aarteita kartanon kirjastosta - Juhani Aho, Kesäinen unelma

Urajärven kartanon omistajasisarukset Hugo ja Lilly von Heideman olivat
tunnetusti suuria taiteiden ystäviä. Niinpä heidän kirjahyllyissäänkin oli
edustava kokoelma sekä kansainvälistä että kotimaista klassista ja sen ajan
(1800- ja 1900-lukujen vaihteen) modernia kirjallisuutta. Vääksyn
yhteiskoulun ysiluokkalaiset ovat tänä keväänä tarttuneet samoihin
kirjoihin kuin Hugo ja Lilly aikoinaan. Julkaisemme tässä sarjassa heidän
ajatuksiaan lukemastaan. Ne on kirjattu lukupäiväkirjaan tai muotoiltu
kirjallisuusesseeksi.
___

Mies ja Mari

Urajärven kartanon viimeiset omistajat, Lilly ja Hugo von Heidemann, olivat suuria kulttuurin ystäviä. Heidän kulttuuriharrastustaan kuvaa monipuolinen kokoelma kirjoja, jotka Urajärven kartanon kirjahyllyä vielä tänäkin päivänä koristavat. Kirjahyllyssä on myös paljon Juhani Ahon teoksia.

Luin Juhani Ahon novellin Kesäinen unelma (1892), joka kertoo miehestä, joka rakastuu Mari-nimiseen tyttöön. Mies ja Mari rakastuvat ja viettävät kesän yhdessä. Mies lupaa, ettei jättäisi Maria ja jäisi asumaan hänen kanssa. Puhuttuaan isänsä kanssa hän päättää kuitenkin mennä opiskelemaan. Novelli loppuu, kun mies palaa opiskelemasta ja jatkaa elämäänsä, mutta haaveilee yhä kesästään Marin kanssa.

Novellin päähenkilö on mies. Hänen nimeään ei mainita novellissa. Novellin alussa ja keskellä mies sanoo rakastavansa Maria. Koulun aikana ajatus Marista muuttuu kesäiseksi unelmaksi. Mari päätyy naimisiin jonkun muun kanssa ja saa lapsia.

Novellissa on minä-kertoja, joka kertoo asioita päähenkilön näkökulmasta. Asiat kerrotaan tapahtumajärjestyksessä. Novellin kieli ja sanasto ovat helposti ymmärrettäviä, vaikka novelli kirjoitettiin yli sata vuotta sitten.

1800-luvun loppupuoleen sijoittuvan novellin tapahtumapaikat sijoittuvat järven läheisyyteen maaseudulla. Tämä ympäristö antaa rauhallisen ja vanhanaikaisen kuvan novellin tapahtumista. Suurin osa novellin tapahtumista sijoittuu kesään. Novellissa vain mainitaan lopussa kesän jälkeinen opiskelu ja seuraavat vuodet.

Novellin tärkein kohta on loppukesä, jolloin mies juttelee isänsä kanssa ja päättää menevänsä opiskelemaan. Tämä kohta muuttaa miehen ja Marin elämän. Novellissa keskeistä on miehen ja Marin rakkaus, ja siitä puhutaan melkein joka kohdassa.

Yhdeksäsluokkalainen tyttö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

  "350 vuotta Heidemanien tarinaa"       osa 6 Sisarukset maailmalla – muutama poiminta Lillyn matkapäiväkirjasta Koronarajoituste...