torstai 9. elokuuta 2018

Hyvinvointia kartanolta - Väensaunan lempeissä löylyissä


Tässä sarjassa julkaisemme esimerkkejä siitä, miten Urajärven
viehättävä
museomiljöö voi vahvistaa kävijöiden hyvinvointia.

* * *


Urajärven kartanon pihapiirin rakennuskantaan lukeutuu kaikkiaan toistakymmentä rakennusta, useimmat 1800-luvulta. Näiden joukossa on myös iso rantasauna, ns. Väensauna, jossa alustalaiset, torpparit ja palvelusväki aikoinaan kylpivät.  Väensauna oli alunperin savusauna, kuten kaikki muutkin saunat Suomessa entisinä aikoina.  Sittemmin kartanon Väensauna on varustettu kookkaalla pönttöuunilla, joka sekin on jo vanha ja jonka lämmittäminen vie monta tuntia.
Elokuun alun kesäisen kauniina iltana Väensaunalle kokoontui kymmenkunta iloista naista. Saunan terassilla odottelivat jo kahvi- ja teetermokset, mehut ja Riitan loihtima herkullinen rouva Döllen kakku - Lilly von Heidemanin reseptillä leivottu tietenkin.  Oli alkamassa Urajärven maatalousnaisten vuotuinen saunailta, jota yhdistys on viettänyt joka kesä jo vuosikymmenien ajan - eipä tainnut kukaan terassin pöydän ääreen ryhmittyneistä naisista enää edes muistaa, milloin perinne on alkanut. Mutta se muistettiin, että kartanon Väensaunalle oli edellisen kerran kokoonnuttu näissä merkeissä joskus kauan sitten 80-luvulla, joten oli jo korkea aika palata kartanon maisemiin!

Illan porukassa oli mukana sekä kokeneita Väensaunan konkareita että ihan ensikertalaisia. Olipa niitäkin, jotka olivat ehtineet kylpeä Väensaunalla jo muutamaa viikkoa aiemmin yhdistyksemme järjestämässä mindfulness-ohjaajan vetämässä naisten aisti-illassa. Useamman löyly- ja uintikierroksen jälkeen iloisesti pulputtavassa seurueessamme saunan terassilla  muisteltiinkin, miten vaikeaa oli toteuttaa silloisen ohjaajan toive hiljaisuudesta - ja miten vaikuttavaa oli istua saunan lauteilla pehmeissä löylyissä kuunnellen ohjaajan omaa, rauhallista ja hiljaista ääntä, keskittyen pelkästään siinä hetkessä olemiseen, kiitollisena sen tuomasta mielihyvästä.Mutta eipä ollut hullumpi tämäkään maatalousnaisten oma saunailta! Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että Väensaunan kiuas antaa ihan erinomaiset löylyt, sellaiset makoisat. Sää oli myös kohdillaan ja seura ihan erityisen hyvää. Mikäpä siis oli löylytellessä ja pulahdellessa välillä Urajärven aaltoihin! Kylpemisen jälkeen kelpasi puolestaan istuskella terassilla nauttimassa saunajuomia, maistelemassa salaattia ja odottelemassa makkaroiden tekeytymistä grillissä. Siinä saunapuhtaana, ihanan järvimaiseman äärellä olo oli itse kullakin virkistynyt ja rentoutunut. Kotimatkalle lähti joukko naisia, joiden kehossa viipyili hyvä olo ja mielessä seesteinen rauha.

Väensaunan laiturilta on ihana pulahtaa virkistävään Urajärveen
Saunaelämys kartanon vanhalla Väensaunalla on tarjolla kaikille halukkaille, sillä sauna on vuokrattavissa alueen kahvilan kautta. Kartanon pihapiirissä, tallirivin päädyssä, on toinenkin sauna. Se on pienempi ja uudempi ja ollut aikoinaan kartanon tilanhoitajan käytössä.  Myös tämän saunan voi vuokrata (tiedustelut museolta). Kartanonväki suosittelee lämpimästi molempia saunoja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lipeäkalasta laatikkoa

Urajärvellä varttuneen Jussi Tuomisen (1879-1958) muistelmien mukaan kartanon herrasväki söi enimmäkseen melko vaatimattomasti, mutta toki j...